Alles over weerstand, zodat je gezond blijft

In deze periode zat ik te twijfelen waar ik mijn blog over zou schrijven. Ieder onderwerp leek irrelevant; we zijn allemaal bezig met het Corona-virus en terecht, en dus leek ieder onderwerp ook irrelevant. Vandaar mijn nieuwe blog over hoe je je (zo goed mogelijk) kunt wapenen tegen virussen, zoals het Corona-virus.
Wat houdt weerstand in?
Alles begint bij weerstand, maar wat houdt de weerstand van het lichaam nou precies in? Weerstand is het vermogen van het lichaam om je te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf, zodat je niet ziek wordt. De hoogte van je weerstand hangt af van jouw afweersysteem, ofwel je immuunsysteem.
Het immuunsysteem bestaat uit antistoffen en witte bloedcellen. Samen bestrijden die continu de bacteriën en virussen die je lichaam binnendringen.
Verlaagde weerstand zorgt ervoor dat je sneller ziek wordt
Een verlaagde weerstand zorgt voor een snellere infectie van virussen. Maar wat zorgt er nu voor dat je weerstand afneemt?
- Een langere periode ongezonde voeding tot je nemen. Wat voor tijdsbestek hieraan gekoppeld is, is bij iedereen anders. We weten in ieder geval wel dat een langere periode zonder verse groenten en fruit, zorgt voor een afname van het immuunsysteem.
- Slaapgebrek. Onze nachtrust is zeer belangrijk voor de gezondheid van het lichaam, en die van onze geest. Slaap je minder goed? Dan zullen infectieziekten eerder jouw lichaam bereiken, om je vervolgens te infecteren.
- Te weinig lichaamsbeweging maakt ons lichaam zwakker. Hoe meer (kracht) beweging je doet, hoe sterker het lichaam wordt. Niet alleen qua daadwerkelijke kracht, maar ook qua kracht om zich te beschermen tegen schadelijke indringers.
- Ook andere factoren kunnen je weerstand verlagen, zoals bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld kankermedicijnen, hormonen of prednison) en bepaalde ziekten (bijvoorbeeld aids).
Hoe kun je je weerstand verhogen?
Met onderstaande tips kun je je weerstand eenvoudig verhogen, zodat je beter bent beschermd tegen o.a. het Corona-virus.
- Zorg voor voldoende beweging.
- Neem voldoende rust.
- Eet gezond en gevarieerd (eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen). Eet bij elke maaltijd iets met eiwitten, iets met koolhydraten, een stuk groente en een stuk fruit.
- Werk aan een gezond gewicht.
Wat betekent een verlaagde weerstand voor je huid?
Wanneer je een lage weerstand hebt, zal ook je huid hieronder te lijden krijgen. Je bent niet alleen vatbaarder voor virussen, maar ook bijvoorbeeld voor couperose en acne. Beide huidaandoeningen zijn ontstekingsziekten. Wanneer je een lage weerstand hebt, kunnen ook ontstekingen sneller en heftiger het lichaam raken.
Door o.a. gezond te eten, veel antioxidanten tot je te nemen (bijvoorbeeld uit groene thee), in de buitenlucht te sporten (zonnestralen zijn nu eenmaal, in mate, goed voor ons) en door de juiste huidverzorging te gebruiken, zorg je ervoor dat je huid en lichaam sterker worden.